ZANIL DAUGHTER ♡

Holla !

Welcome ! You've dropped in my space. Be nice here and copycats not allowed. Thank you :)
ZANIL DAUGHTER.SPM2016.DOCTOR-TO-BE.JULAI99.hanis is my sis.samtaj.




Talk with Me !

I'll made it later,Big SORRY guys !

Big Claps !

Template: Ana Min-Ji
Basecode: Aina Syaza
Header: mrsBaekYeol
Others:
ARAK !!!!!
ARAK !!!

fuyoo!!zue post pasal arak! heboh satu kampung woo... 
okey lah bukan apa..aku post pasal ni bukan makna aku pernah sentuh arak okey!nevermind!!!dosa tau!so korang yg nk test2 tu,aku rasa tk payah la kot..dunia ni cuma sementara je dik oi! nanti kat Syurga,ko nak minum selori air arak pun aku tak kisah!
okeylah..aku dah bebel dah.salah korang lah ni.
aku nak post pasal jenis2 arak sebenarnya..see... :)
arak ni banyak jenis tau...

1.wine:Hasil fermentasi/pemeraman/penapaian buah-buahan khususnya anggur
2.Beer/Ale: Hasil fermentasi gandum atau barley
3.Wiski:Hasil fermentasi bijian/gandum/jagung/barli
4.Brandy:Sejenis ark yg dihasilkan hasil penyulingan wine
5.Cocktail: Minuman campuran yang salah satu bahannya mestilah mengandungi minuman beralkohol (istilah international).
6.Cider:Hasil fermentasi epal
7.Rum:hasil fermentasi tebu
8:Tuak:hasil fermentasi beras atau air kelapa 
9.Mojito:cocktail yg dihasilkan drpd campuran Rum ,gula,pudina,lime dan sparkling water
10.Spirit:minuman beralkohol
11.Liquor:minuman beralkohol
12.Pinacolada:cocktail berasaskan jus nenas yg ada Rum
13.Gin:arak drpd buah 'juniper berries'
14.Bitters:ada rasa pahit drpd herba
15.Nasih,Baa atau b'a,Kinomol,Lihing,Bahar:nama lain bagi arak beras atau tuak dalam bahasa Kadasan
16.Tequila:alkohol drpd 'blue agave plant'
17.Margarita:cocktail yg ada tequila dgn campuran orange flav. liqueur dan lime atau lemon juice ,dihidangkan dgn garam 
18.Champagne:Sparkling wine .hasil fementasi wine pada tahap ke-2
19.Sake:Hasil beras
20.Mirin:rice wine yg digunakan dlm masakan 
21.Todi:arak dari palm wine
22.Scotch:wisky dari Scotland
23.Amaretto:arak itali perisa kacang badam
24.Calvados:Apple brandy
25.Chambord:black respberry
26.Claret:light wain merah atau Bordeaux
27.Cognac:wain dua suling,atau buah yg diperam(yg terbaik!)
28.Cointreau:Perancis,minuman keras perisa oren
29.Curacoa:drpd pahit oren Seville
30.Cream de Menthe:tebal dan bersirap.perisa pudina.
31.Framboise:perisa respberi
32.Frangelico:Itali kemiri
33.Galliano:golden anise itali 
34.Grand Marnier:minuman keras perancis,perisa oren
35.Grappa:anggur brendi itali
36.Grenadine:sirap delima
37.Cider Hard:saus,cider beralkohol
38.Kahlua:from Mexico,dibuat dgn kopi dan koko kacang
39.Kirsch:tidak berwarna.dibuat drpd ceri.
40.Red Burgundy:wain perancis kering
41.Schnapps:tak berwarna tapi ada rasa
42.Sherry:wain pencuci mulut,ada rasa pedas
43.Southern Comfort:bourbon bercampur dgn pic minuman keras 
44.Triple Sec:berperisa
45.Vermouth:wain,diselitkan dgn herba (kering/manis)
46.White Burgundy:wain perancis kering

::Aku tak tahulah kalau ada lagi or ada yg salah..BTW,aku tegaskan disini bahawa arak tetep arak.and arak tetap HARAM ! kalau nak halal,tunggu kat Syurga nanti..
 :) jgn pandai2 cuba ok!


yang comel,
HanisZulaikha,
ZanilDaughter
:) -Minho-



Older Post | Newer Post