Holla !
![]() Talk with Me ! Big Claps ! Template: Ana Min-Ji Basecode: Aina Syaza Header: mrsBaekYeol Others: ▲▲▲ |
ARAK !!!!!
ARAK !!!
fuyoo!!zue post pasal arak! heboh satu kampung woo...
okey lah bukan apa..aku post pasal ni bukan makna aku pernah sentuh arak okey!nevermind!!!dosa tau!so korang yg nk test2 tu,aku rasa tk payah la kot..dunia ni cuma sementara je dik oi! nanti kat Syurga,ko nak minum selori air arak pun aku tak kisah!
okeylah..aku dah bebel dah.salah korang lah ni.
aku nak post pasal jenis2 arak sebenarnya..see... :)
arak ni banyak jenis tau...
1.wine:Hasil fermentasi/pemeraman/penapaian buah-buahan khususnya anggur
2.Beer/Ale: Hasil fermentasi gandum atau barley
3.Wiski:Hasil fermentasi bijian/gandum/jagung/barli
4.Brandy:Sejenis ark yg dihasilkan hasil penyulingan wine
5.Cocktail: Minuman campuran yang salah satu bahannya mestilah mengandungi minuman beralkohol (istilah international).
6.Cider:Hasil fermentasi epal7.Rum:hasil fermentasi tebu 8:Tuak:hasil fermentasi beras atau air kelapa 9.Mojito:cocktail yg dihasilkan drpd campuran Rum ,gula,pudina,lime dan sparkling water 10.Spirit:minuman beralkohol 11.Liquor:minuman beralkohol 12.Pinacolada:cocktail berasaskan jus nenas yg ada Rum 13.Gin:arak drpd buah 'juniper berries' 14.Bitters:ada rasa pahit drpd herba 15.Nasih,Baa atau b'a,Kinomol,Lihing,Bahar:nama lain bagi arak beras atau tuak dalam bahasa Kadasan 16.Tequila:alkohol drpd 'blue agave plant' 17.Margarita:cocktail yg ada tequila dgn campuran orange flav. liqueur dan lime atau lemon juice ,dihidangkan dgn garam 18.Champagne:Sparkling wine .hasil fementasi wine pada tahap ke-2 19.Sake:Hasil beras 20.Mirin:rice wine yg digunakan dlm masakan 21.Todi:arak dari palm wine 22.Scotch:wisky dari Scotland 23.Amaretto:arak itali perisa kacang badam 24.Calvados:Apple brandy 25.Chambord:black respberry 26.Claret:light wain merah atau Bordeaux 27.Cognac:wain dua suling,atau buah yg diperam(yg terbaik!) 28.Cointreau:Perancis,minuman keras perisa oren 29.Curacoa:drpd pahit oren Seville 30.Cream de Menthe:tebal dan bersirap.perisa pudina. 31.Framboise:perisa respberi 32.Frangelico:Itali kemiri 33.Galliano:golden anise itali 34.Grand Marnier:minuman keras perancis,perisa oren 35.Grappa:anggur brendi itali 36.Grenadine:sirap delima 37.Cider Hard:saus,cider beralkohol 38.Kahlua:from Mexico,dibuat dgn kopi dan koko kacang 39.Kirsch:tidak berwarna.dibuat drpd ceri. 40.Red Burgundy:wain perancis kering 41.Schnapps:tak berwarna tapi ada rasa 42.Sherry:wain pencuci mulut,ada rasa pedas 43.Southern Comfort:bourbon bercampur dgn pic minuman keras 44.Triple Sec:berperisa 45.Vermouth:wain,diselitkan dgn herba (kering/manis) 46.White Burgundy:wain perancis kering ::Aku tak tahulah kalau ada lagi or ada yg salah..BTW,aku tegaskan disini bahawa arak tetep arak.and arak tetap HARAM ! kalau nak halal,tunggu kat Syurga nanti.. :) jgn pandai2 cuba ok!
yang comel,
HanisZulaikha,
ZanilDaughter
:) -Minho-
|